Kennisbank

Url

URL is de afkorting van "Uniform Resource Locator" en is heel algemeen gezegd een gestructureerde manier om te verwijzen naar een datalocatie. Het meest bekend is de term van het internet omdat internetadressen in feite URL's zijn. Een typisch internet-URL bestaat uit een protocol, domeinnaam en eventueel een pad.

Op het internet zijn HTTP en HTTPS de meest voorkomende protocollen, in een URL te herkennen aan http:// of https:// aan het begin van de URL. Vervolgens wordt veelal het subdomein "www" gebruikt vóór de domeinnaam zelf (meestal overbodig maar er zijn ook talloze voorbeelden van websites die wel degelijk gebruik maken van subdomeinen). Het pad staat achter de domeinnaam en geeft de locatie aan van de opgevraagde data. Enkel een "/" achter de domeinnaam is in feite ook een pad.

Een URL kan ook andere informatie bevatten zoals authenticatie (combinatie gebruikersnaam en wachtwoord), maar dit is per definitie onveilig aangezien deze gevoelige informatie dan zonder enige encryptie of andere vorm afscherming wordt gecommuniceerd.