Kennisbank

Browser

Browser is het Engelse woord voor "verkenner" en wordt binnen de ICT gebruikt om een computerprogramma (of software) te typeren dat gebruikt wordt om mee te kunnen 'internetten'. Als je dit leest, lees je dat via een browser.
Een browser stuurt en ontvangt gegevens tussen je computer (of tablet of mobiel) en een webserver. Het versturen begint al bij het invoeren van een webadres (ook wel URL genoemd), want dan wordt er via het internet contact gelegd met de webserver die gekoppeld is aan de domeinnaam in het webadres. Vervolgens antwoordt die server met, als die communicatie allemaal zonder problemen verloopt, de code - meestal HTML - dat de browser vervolgens vertaalt naar de webpagina zoals je het uiteindelijk te zien krijgt.

Deze vertaalslag is gebaseerd op internationale standaarden en afspraken maar door de verscheidenheid aan browsers en de ongelofelijk snelle ontwikkelingen bestaan er ook verschillen in de manier waarop browsers de door ontwikkelaars geschreven code interpreteren. Dit gegeven is reden om sites altijd goed te testen op diverse browsers want de bezoeker is daarin natuurlijk geheel vrij.

Voorbeelden van browsers zijn Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Microsoft Internet Explorer.